Vos demandes

téléservices -1 copie.png

À votre service

bouton population5.png

Aide sociale

cpas-2013 copie.png

Interpellation au Conseil

main levée.png

Droit d'interpellation du Citoyen
Motions SNCB

garedecourrière.jpg

Motions relatives à la desserte des points d'arrêts locaux sur la ligne SNCB 162 Namur-Arlon
Dans et hors les murs

bouton biblio-1.png

O.T. Assesse

bouton ota-1.png

Aide entre habitants

bouton caiac.png

Nos écoles communales

bouton enseign -3 copie.png

L'associatif

acsta-1.png

Permanences

du Bourgmestre:

1er samedi du mois:
sans rendez-vous de 9h00 à 12h00 à la Maison communale.

les autres samedis:
sur rendez-vous:

tél. secrétariat: 083 63 68 29

tél. Bourgmestre: 083 63 68 49

 

De 7 dorpen van de gemeente

Een verrassende ontdekkingstocht…

Assesse, 7 Dorpen tussen Bocq & Samson

AssesseAssesse is de hoofdplaats van de gemeente. Dit typisch condruzisch dorp dankt zijn groei aan de autoweg naar Luxemburg die vroeger door het dorp liep (nu N4) en aan de aanleg van de spoorlijn in 1850. Het centrum van Assesse bestaat uit verschillende gebouwen in kalksteen (de meeste uit de 18de eeuw) en de kapel van het gehucht Mianoye, al vernoemd in de 15de eeuw is zeker een omweg waard.
  
CourrereCourrière is ontstaan uit de fusie van de vroegere heerlijkheid van Courrière en het gehucht Trieu d’ Avillon, van elkaar gescheiden door de baan Namen-Luxemburg, nu de N4.
In de 18de eeuw werd Courrière een parochie.
Courrière en Trieu zijn omgeven door snelwegen (E411 en N4), toch hebben ze hun landelijk karakter kunnen afschermen van het lawaaïerig verkeer in de buurt.
In Petit-Courrière heeft de kerk van St. Quentin haar Romaanse afkomst kunnen bewaren in de ondermuur van de toren en de kasteelhoeve, die dateert uit de 17de eeuw, is in zijn oorsrpronkelijke staat gerestaureerd door de "Scouts".
  
crupet.jpgCrupet (één van de « mooiste dorpen in Wallonië ») is een typisch dorp dat architecturale schatten bezit zoals zijn slottoren uit de 12de eeuw, zijn kerk van St-Martin (uit dezelfde periode) en zijn lindeboom (beschermd goed) of zijn oude molens. De namaakgrot, gewijd aan St-Antonius van Padoua en de pittoreske straatjes maken van dit lieve dorp een ideale plaats voor wandelaars die nieuwsgierig zijn en zich willen ontspannen.
Ook de omgeving biedt de mogelijkheid om op verkenning te gaan en originele wandelingen te maken.
 
FloreeFlorée is een rustig landelijk dorp dat zich uitstrekt tot aan de gehuchten Wagnée, Maibelle en Neuve-Cour. In het centrum van het dorp staat een van de oudste kerken uit de streek want het onderste gedeelte van haar toren dateert uit de 11de eeuw en deed vroeger dienst als schuilplaats voor de dorpelingen. Niet ver daar vandaan staat de hoeve van de Broeders (la Ferme des Moines) die een oud bijgebouw is van de Abdij van Grand'Pré en die weinig veranderingswerken gekend heeft sinds de bouw ervan in de 18de eeuw.
  
RonchinneMaillen is het meest uitgestrekte dorp van de gemeente (1826 ha) en is van zeer oude afkomst, er zijn immers grondvesten van verschillende Romeinse villa’s blootgelegd in de velden ten zuiden van de Route de Lustin. Enkele van deze opgravingen zijn tentoongesteld in het archeologische museum van Namen.
Ook de gehuchten van Ronchinne en Ivoy (Romaanse kerk) zijn een omweg waard.
  
Sart-BernardSart-Bernard ligt op de grens van de gemeente, in de buurt van “Groot Namen” en is als het ware het laatste landelijke rustplekje aan de rand van de drukke stad.
Beneden in het dorp staat de Ferme de la Cour. Ze ontleent haar naam aan een rechtbank die er rechtspraak hield in de 12de eeuw.
De eerste zondag van september in een onpaar jaar is het dorp toegankelijk voor het publiek op de dag “Village ouvert et fleuri”.
  
SorinneSorinne-La-Longue is een klein dorp dat in vroegere tijden afhing van de provoost van Poilvache en deed dienst als kalksteenreserve voor vele bouwwerken in de streek. Vandaag de dag hebben de bossen het gewonnen op de steengroeven; de stilte en de rust van dit oord nodigen uit tot aangename wandelingen.
Beneden aan de overkant van de weg die naar de vallei van de Samson leidt ligt de bron van de “Cratch”. Deze zou beschikken over therapeutische krachten tegen oogziekten.
 

Actions sur le document
« Juin 2018 »
Juin
LuMaMeJeVeSaDi
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Météo à Assesse
Le temps dans la commune
Numéros d'appel

112.png

Régie des Sports

sportskids.gif

PLAINE ET STAGES 2018
Développement rural

pcdr5.gif

BÉDÉbus • Bibliobus

bibliobus-1 copie.png 

Collecte à domicile sur r-v

ressourcerie.png
081 26 04 00

Collectes de déchets

recycl3.png

Consulter le calendrier
Ce site est optimisé pour le navigateur Firefox.

Sécurisé, fiable et rapide, Firefox est gratuit et simple à installer.

Groupe chemins et sentiers

logo sentiers copie.png